Sportadvies van #JochemUytehaage.

Laag in je weerstand? Bullshit!

Verbaasd las ik afgelopen weekend de reactie van schaatster Margot Boer op het feit dat zij, en een aantal ploeggenoten, niet helemaal fit waren in aanloop naar de World Cup schaatsen. Ik citeer vanuit het bericht op Schaatsen.nl: “We moesten nu echt pieken naar het NK, het hele eerste deel van het seizoen hangt er vanaf. Dan zit je laag in je weerstand”. Ze werden allemaal ziekjes na het Nederlands Kampioenschap.Ik snap er weinig van! Dus als je moet pieken zit je laag in je weerstand? Nou, ik kan eerlijk zijn, mijn ervaringen zijn compleet anders. Wil je pieken terwijl je er niet klaar voor bent? Ja, dan balanceer je op een randje. Zorg je er echter voor dat je echt klaar bent om te presteren, dan zal je in alle opzichten in balans moeten zijn. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel. En voor de liefhebbers, ook spiritueel, lees: de zingeving, die moet goed zijn.

Balans
Wanneer je in balans bent, dan is het lichaam juist bovengemiddeld in staat om te zorgen dat het herstelt van zware inspanningen en weerstand te bieden tegen bijvoorbeeld ziekten van buitenaf. Je pikt dan gewoon bijvoorbeeld minder makkelijk een virus op!

Nou zal ik eerlijk zijn, ook ik was als schaatser altijd als de dood dat ik een virus op zou pikken. Ik had ook altijd een muts op om geen kou te vatten. Bovendien, als ik iemand een hand gaf, was ik vervolgens heel voorzichtig. Ik was er allert op niet met mijn handen in mijn gezicht te komen en zodra ik mijn handen kon wassen deed ik dat.

Alleen als je logisch nadenkt, van bijvoorbeeld een beetje kou word je niet ziek. Wanneer je niet helemaal fit bent, dan kan kou je wel net dat ene duwtje in de verkeerde richting geven. Dus dat klopt wel. Maar dat strookt naar mijn idee dus niet met het “in vorm zijn”.

Belastbaarheid
Het is aantoonbaar dat mensen, dus ook sporters, die goed in balans zijn, een betere weerstand hebben. Dit is op hormonaal niveau uit te leggen. Het zou een lang verhaal worden om het nu volledig uit te schrijven, maar de basis ligt in het feit dat het lichaam zijn herstel voor 80% tijdens de slaap krijgt. ’s Nachts worden onze bouwstoffen via het bloed door het lichaam verspreid. Een van de belangrijke bouwstenen hierbij zijn onze groeihormonen. Deze zorgen voor de “verversing” van ons lichaam. Huidcellen die vernieuwd moeten worden, haren die groeien, spierschades die hersteld dienen te worden en onze ervaringen en opgedane kennis worden tijdens het dromen verwerkt en gearchiveerd. Wanneer ons lichaam onvoldoende herstel heeft, o.a. door te weinig goede slaap, dan loopt ons hele systeem achter de feiten aan. Dit betekent dus dat het herstel minder vlot verloopt waardoor onze totale belastbaarheid ook afneemt. Belastbaarheid op  fysiek, mentaal en emotioneel gebied.

Stresshormonen
En dit is pas één kant van het verhaal. Wanneer er ook nog een factor spanning (stress of zorgen) bij komt kijken, dan raakt alles nog eerder uit balans. Dit komt doordat het lichaam bij aanhoudende stress meer stresshormonen (cortisol) gaat aanmaken, wat weer deels ten koste gaat van de productie van groeihormonen. Daarnaast zorgt een verhoogd stresshormoon ook nog voor een verminderde aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Simpel – de kwaliteit van slaap wordt beïnvloed en daarmee dus ook het zo belangrijke herstel. En voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Trainingsintensiteiten
Terug naar de opmerking dat het pieken voor een lage weerstand zorgt. Als schaatser ben ik nu ruim 5 jaar gestopt en meer en meer ben ik ervan overtuigd dat er te hard getraind wordt door de schaatsers, maar bovenal, dat er onvoldoende hersteld wordt van de inspanningen. Als ik dan een quote van Jeroen Otter, coach van Jorien ter Mors, lees die zegt dat Jorien een van de meest frisse van de schaatsters is, dan kan ik dat als buitenstaander alleen maar beamen. Wat niet wil zeggen dat er binnen het shorttrack niet hard getraind wordt! Integendeel. Ze trainen snoeihard en maken veel ijsuren. Nu is alleen de vraag hoe trainen ze dan?

Gevoelsmatig kom ik persoonlijk uit op het basisprincipe van 4 trainingsintensiteiten:
1. rustig trainen
2. maximaal trainen
3. interval – snelheidstraining
4. Alles wat niet onder deze 3 varianten valt.

Naar mijn idee dien je als sporter of rustig of maximaal te trainen. En daarnaast zal je intervallen en snelheidswerk moeten doen. Dus je traint intensiteit 1, 2, of 3. Alles wat buiten deze intensiteiten valt, nummer 4, hoef je niet specifiek te trainen. Simpelweg word je van deze intensiteit alleen maar moe en niet beter!

Mindere training? Harder trainen!
Als ik zo om mij heen kijk en luister naar de verschillende sporters dan wordt er te hard getraind. Oftewel, er wordt te veel getraind op de verkeerde intensiteit wat vooral moe maakt, maar niet beter. Daardoor zijn de sporters dus niet fit, niet fris en niet in balans. Dat is vragen om problemen.
Doordat het lichaam meer vermoeid is zal de sporter ervaren dat de trainingen niet lopen zoals het zou moeten. Wat doet een sporter? Precies, nog harder trainen! Waardoor de sporter nog meer vermoeid raakt en zorgen krijgt: waarom lukt het niet? En dit levert stress op. De slaap en het herstel wordt automatisch minder en de (trainings-)resultaten vallen tegen. En dan worden er vervolgens nog meer trainingsuren gemaakt. Etcetera! En ik put uit ervaring.

Bullshit
Dus, pieken betekent een mindere weerstand hebben? Het is complete Bullshit! Sorry voor mijn woordgebruik. Sporters die ziek worden zijn naar mijn idee niet in balans en zijn dus niet goed voorbereid op de prestatie die komen gaat.

Werk aan de winkel – voor de trainers en vooral voor de sporters zelf. Wees eerlijk, ga voor de spiegel staan en vraag jezelf af: ben ik fit? Kijk niet teveel om je heen maar vertrouw op je eigen gevoel.
Er zijn tenslotte nog nooit sporters kapot gegaan van te weinig doen, maar wel van te veel!

In het algemeen: luister naar jezelf – en dat geldt niet alleen voor sporters! Dat geldt voor ieder weldenkend en hardwerkend mens! In de sport, het bedrijfsleven en ook in jouw privé leven.

Zorg je goed voor jezelf, dan kan je ook goed voor anderen zorgen.

Ik hoor graag jullie reacties, visies en meningen.

Sportieve groet,
Jochem

Pedro van Raamsdonk

Getrouwde vader van 3. Ben religieus atheïst, ik ben er zeker van dat er geen God of andere verzinsels is. Eigenwijs, géén diplomaat, recht door zee, hart op de tong.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.